Újabb hajdúsági településeket fedeztek fel
2023. 06. 29.

Tavasszal már több hajdúsági településre ellátogattak a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona lakói, június 20-án tovább folytatták a hajdú-bihari települések felfedezését, az ismert és jelentős épületek, a templomok megismerését, melyre nagy lelkesedéssel készültek az intézmény ellátottjai.

A kirándulás első állomása a hajdúböszörményi Istenszülő Elszenderedése Görögkatolikus templom volt, ahol Bodogán László atya várta a kis csapatot. A templom a hittantáborban résztvevő gyerekek énekétől volt hangos.

A lakók nagy érdeklődéssel hallgatták Bodogán atya elbeszélését a templom történetéről, melyet 1892-ben kezdtek el építeni, majd 6 évvel később 1898. május 8-án szenteltek fel. A monumentális, 2 tornyú templom (abban az időben csak a máriapócsi székesegyháznak volt két tornya) építését Varga László területi esperes, hajdúböszörményi parókus kezdeményezte, abban bízva, hogy hátha Hajdúböszörmény lesz a görögkatolikus püspökség központja. Végül nem alakult meg a városban a püspökség, de a templom azóta is ékessége Hajdúböszörménynek.

A következő állomás Balmazújváros, de továbbindulás előtt még a helyi cukrászdába betérve fagylalttal és süteménnyel igyekezett mindenki pótolni a felhasznált energiát.

Balmazújvárosba érve a főtéren található klasszicista stílusjegyeket hordozó Semsey-kastélyt látogatták meg a lakók, amely 2013-ban teljes felújításon esett át, és jelenleg múzeumként működik.

A kirándulás záró programja a Balmazújvárosban található, magánkézben lévő kalapmúzeum volt, ahol a néhai Mihalkó Gyula népi iparművész munkásságán keresztül a kalapkészítés és viselés történetébe, hagyományaiba nyerhettek betekintést az idősek.  

           

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés