„Velünk az Isten!”
2023. 12. 24.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita ad tanítást, lelkesítést a számunkra ezen a héten, melyet az alábbiakban közlünk. Ezzel pedig véget is ér hat héten tartó rovatunk, mellyel reméljük, sikerült mindenkinek valamivel még bensőségesebbé varázsolnunk a karácsonyi készületét.

– „Velünk az Isten, értsétek meg, nemzetek, és térjetek meg, mert velünk az Isten.” Ezt jövendölte meg Izaiás próféta, akinek a szava még jobban fölerősítette a zsidó nép Messiás várását. Sok más próféta is megerősítette, hogy eljön majd a szabadító, a Messiás. Karácsonynak rendkívüli meglepetése, hogy eljött ugyan a Messiás, de nagyon nehezen lehetett őt fölismerni. Eljött, de elrejtette magát. Emberi alakot vett föl, emberré lett, sőt, nemcsak törékeny emberségünket vette magára, hanem a legkiszolgáltatottabb módon csecsemőként érkezett közénk.
A megtestesült Isten Fia megtanít minket arra, hogy a gyöngeség, a kiszolgáltatottság – akár a betegség is – képes hordozni ezt az isteni erőt. Pici jászolba fektetett gyermek előtt letérdeltek a pásztorok, letérdeltek a bölcsek. De volt, aki nem tudott, nem volt hajlandó letérdelni és hódolni. Ilyen volt Heródes és még sokan mások is, akik sem ekkor, sem később nem ismerték föl a Messiást. Nem, mert más alakban jött, mint ők várták volna. Aki le tud térdelni, aki nem fél a kicsinységtől, aki el tudja fogadni a gyengeséget, az áll legközelebb a magát kicsinnyé, gyermekké, gyengévé tevő Istenhez.
Karácsonykor azért hirdetjük meg nagy szóval énekelve templomainkban, hogy „Velünk az Isten!”, hogy el ne mulasszuk ezt a fölismerést. Nehogy úgy járjunk, mint a heródesek, akik nem ismerték föl az Úr érkezését. Belekiáltjuk a világba: „Velünk az Isten!” Itt van közöttünk, leszállt, hogy velünk legyen. „Értsétek meg nemzetek, és térjetek meg”, mert nem hagy magunkra az Isten, csak éppen meg kell hajtani fejünket. Föl kell nyitni szemünket, ki kell nyitni lelki füleinket, hogy meghalljuk nemcsak a prófétának, hanem magának Istennek az üzenetét. Nemcsak tanít minket az Isten, hanem megtestesül, közénk száll, közénk áll. Ez a legvalóságosabb üzenet. Az üzenet, az evangélium, a jó hír maga Jézus Krisztus, aki közénk szállt. „Velünk az Isten, értsétek meg nemzetek és térjetek meg, mert velünk az Isten!

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat nevében mindenkinek áldott karácsonyi ünnepet és szeretetben bővelkedő új évet kívánunk!

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés