Vigyázzunk egymásra!
2020. 06. 10.

Sokan gondolják, hogy nincs is vírus...Orosz István atya gondolatai

Orosz István atya, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely igazgatója korábbi prédikációjában párhuzamot vont a koronavírus és a bűn között. Meghökkentő elsőre, de gondolkodjunk el szavain!

„Sokan gondolják, hogy nincs is vírus. Csak mert a közvetlen környezetükben, családjuk körében nem történt megbetegedés. Vagy, mert egy szélnek eresztett álhír, egy népszerű téveszme hihető. Holott orvosok, kórházlelkészek folyamatosan jelzik: a vírus jelen van, fertőz, a betegség halálos kimenetelű is lehet. A korlátozások enyhítése nem azt jelenti, hogy vége a veszélynek, hanem hogy bármennyien kapják el a kórt, lesz hová elhelyezni, és van eszköz a meggyógyítására. Mégis, mintha egyre veszítenénk a fegyelmezettségünkből. Mintha egyre kevésbé lennénk érzékenyek egymás bajára... Mindezek mellett még annak kell kényelmetlenül éreznie magát, aki komolyan veszi a járványügyi helyzetet, betartja az egészségügyi előírásokat.

Nem vagyunk-e hasonlóan a bűnnel? Nem törődünk különösebben vele. Hiszen a Gonosz éppúgy nem látható, ahogyan a vírus sem. Sokan nem hisznek a létezésében. Csakhogy jelen van. Mi több: halálos lehet. De ez még rosszabb, mert nem csak a testre hat, a lelket öli meg. Ráadásul ugyanúgy fertőz: ha a másiknak szabad, akkor nekem is... Ma már mindenki együtt él, házasságkötés nélkül... A közös vagyon az enyém is, miért ne venném el?... Stb. Mindeközben egyre érzéketlenebbé válik saját lelkiismeretünk.

Szembesülnünk kell azzal, hogy a Gonosz alattomos. Mestere annak, hogyan hitesse el az emberrel a hazugságot. Hogyan vegye rá úgy a bűnre áldozatát, hogy az közben felmentse saját magát, mintha nem az volna a hibás, aki a rosszat megtette. A Gonosznak több neve is van, pl. Fényt hordozó, Megosztó. Mert felmutat valamit, ami ideiglenesen örömöt nyújt. Ám hosszú távon boldogtalanságot okoz. Úgy megkavarja a gondolatainkat, hogy azzal megoszt családokat, közösségeket, a társadalmat. Ezzel teljesen meggyengíti a személyt is, a kapcsolatot is.

Amikor a vírussal kapcsolatban halljuk a szlogent: “Vigyázzunk egymásra!”, testi egészségünk megőrzése mellett gondoljunk minden más értelemben is az egymás iránti felelősségünkre! Egy szájmaszk viselése nem csak engem véd, hanem én is óvom azokat, akik találkoznak velem. Egy gyónás által nem csak én tisztulok meg, hanem a közösségem, az egyházam is erősödik. Minden mindennel összefügg. Ennek tudatában ismétlem: VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!"

Máriapócs Nemzeti Kegyhely

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés