KÜLDETÉSÜNK

Kocsis Fülöp

Isten szeretete intézményesül

 

A Szent Lukács Szeretetszolgálat 2010. december 6-án Máriapócson született. Azóta egyre több feladatot vállal magára. Ezzel igazolja, hogy él, alakul, fejlődik. Sok olyan feladatot lát el, melyeket a figyelmes ember szíve indíttatásából maga is megtenne. Miért kell ehhez intézmény?

Jézus mondja: „Ha ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok köztük”. Íme, a keresztény intézményesülés kulcsa. Ha néhányan összefognak, és Jézus nevében cselekszenek, ott már nem csupán emberi eredmény születik. Nem csak megkétszereződnek, megháromszorozódnak az erők, hanem Isten jelenléte miatt végtelenné,kimeríthetetlenné válnak.

Így cselekszik az Egyház Krisztus nevében, Krisztus erejében. „Ő a Fő, mi pedig tagjai vagyunk”. Azt tesszük, amit mond nekünk. Ő vezet, irányít, utasít, s mi hálásak vagyunk, hogy cselekvő módon részt vehetünk az Ő művében. „Atyám mindvégig munkálkodik, azért én is munkálkodom” – mondja. S ha Ő, akkor mi is munkálkodunk, nem is tehetünk egyebet.

Talán azt, hogy továbbra is keressük, hol segíthetünk, hol tehetünk még többet. Hiszen tudjuk, hogy e cselekedeteinkkel nem csupán emberi gondoskodást nyújtunk, hanem a köztünk élő és munkálkodó Isten szeretetét közvetítjük. Szeretnénk elvinni minél több embertársunkhoz ezt a végtelen Isteni szeretet.


Dr. Seszták István

Az alapítás gondolata

 

Az Egyház mindig is sajátos küldetésnek és kihívásnak érezte, hogy megértse és megvalósítsa Krisztusnak azt a világos üzenetét és tanítását, miszerint a „betegeknek van szüksége orvosra”, segítségre és támogatásra. Az az Egyház, amely a krisztusi örömhírt szeretné megélni és a mindenkori társadalom számára értékkel telien megmutatni, lényegi küldetésének kell, hogy tekintse a rászorultak felkarolását és megsegítését. Jézus Krisztus őket szegényeknek nevezi, akik „mindenkor lesznek veletek”. A „mindenkori szegényekkel” való törődés az a belső szükségből is fakadó feladat, melyet a Hajdúdorogi Egyházmegye is, mint a krisztusi parancsot és feladatot látja maga előtt, s szeretne is ennek örömmel, de mindvégig felelősségteljesen eleget tenni.

Ennek a célnak és feladatnak a hatékonyabb megvalósítása érdekében jött létre a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, mely mint intézményfenntartó és mint önkéntes, az evangéliumi szeretetparancsból indíttatva, Isten kegyelméből, szeretné a rábízottakat szolgálni, Krisztus dicsőségére és az emberek javára!


Ungvári Sándor

Bemutatkozás

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatot Kocsis Fülöp érsek-metropolita, akkori hajdúdorogi megyéspüspök alapította 2010. december 6-án abból a megfontolásból, hogy a Hajdúdorogi Egyházmegye szociális és karitatív életének és működésének, az egyház küldetéséből fakadóan, jobb, hatékonyabb és átgondoltabb ellátását biztosítsa működésével.

Az alapítást követően számos szociális és gyermekvédelmi intézmény került a Szeretetszolgálat fenntartásába Szabolcs – Szatmár – Bereg Vármegyében, valamint kettő gyermekvédelmi intézmény Hajdú – Bihar Vármegyében. A Szeretetszolgálat által fenntartott intézmények köre a kezdetektől napjainkig jelentős változáson ment keresztül.

A magyarországi görögkatolikus egyház egyházszervezeti változásainak folyományaként a Szeretetszolgálat felettes egyházi szerve 2022-től a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház (rövidített nevén: Hajdúdorogi Főegyházmegye), így feladatait a Főegyházmegye joghatósági területén végzi.

Jelenleg az alábbi intézmények fenntartójaként funkciónál:

-          Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona,

-          Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ,

-          Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ,

-          Szent Mihály Görögkatolikus Idősek Otthona,

-          Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló – Gondozó Otthona,

-          Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ.

Az intézményekről részletesebben Intézményeink menüpont alatt tájékozódhatnak.

Az intézményeinkben tevékenykedő lelki vezetők a hitéleti tevékenységre nyitott alkalmazottak és ellátottak részére felkínálják lelki beszélgetéseken, rendezvényeken való részvétel, szentségekhez járulás lehetőségét. Fontosnak tartjuk, hogy a lelki vezetők részévé váljanak az adott kis közösség életének és általuk a szociális ellátásban élők, dolgozók bekapcsolódhassanak a görögkatolikus egyház életébe.kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés