Az Úr bevonulása Jeruzsálembe, barka- és pászkaszentelés
2024. 03. 29.

A füzesgyarmati Szent Mihály Görögkatolikus Idősek Otthonában március 26-án Kapin Pisti atya barkaszentelést és pászkaszentelést tartott.

A keresztény hagyományban ezen a napon kezdődik a nagyhét, ami Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadás ünnepéhez, húsvét ünnepéhez vezet. Máté és Márk evangélisták szerint, amikor Jeruzsálembe bevonult Jézus, a nép sokasága ruhájukat terítették elé, mások ágakat szórtak az útra.
Jézus bevonul a mi életünkbe is. Lehetőséget teremtve, hogy az ember nem csak a találkozás öröméig jut el, hanem meg tudja alapozni az igazi érett kapcsolatát Istennel.

A barka szimbolizálja Jézus Jeruzsálembe való vonulásánál, a földre leterített pálmaágakat. Várva a Szent Három nap eseményét leterítheti az ember saját életét Krisztus elé várva a keresztény élet csúcspontját: húsvét ünnepét, a feltámadást.
Ehhez az ünnephez tartozik keresztény életünk egyik szép hagyománya a pászkaszentelés. A pászka a megszentelt húsvéti étel, melyet külön erre a célra tartogatott kosárban, sonka, tojás, sárgatúró, tetszetős formában öntött vaj, bárány, bor kap helyet. Kapin Pisti atya megszentelte intézményünk pászkáját is, készülve Isten, üdvözítő tervének megvalósítására, a feltámadásra.

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés