Közösségi szolgálat a Korai Fejlesztő Központban
2020. 06. 04.

"Jó dolog megtapasztalni, milyen érzés segíteni valakinek"

2016. óta az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele, hogy a diákok 50 óra közösségi szolgálatot végezzenek el, és ezt tudják is igazolni. A közösségi szolgálat olyan tevékenység lehet, amely társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, környezetvédelmi, szociális - például idős emberek vagy betegek látogatása -, sport- vagy más területen végzett munka is. A szolgálatot az iskolában vagy olyan szervezetnél lehet elvégezni, amely megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek - a már regisztrált fogadó intézmények listáját a Közösségi Szolgálat Portálon lehet megtalálni, többek között a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ is szerepel a hosszú listán. A közösségi szolgálat fontosságáról beszélgettünk két diáklánnyal.

Pistár Kamilla (15 éves) 

„Minden héten négy napot jövünk segíteni délelőttönként. Fogadni kell az érkező családokat, ki kell tölteni velük egy adatlapot, egy kérdőívet, és meg is kell mérni a lázukat. Most a koronavírus idején ez igen fontos. Azért van erre szükség, hogy kiderüljön, nincs-e köztük gyanús eset. Választhattam volna más területet is, a többi ismerősöm például a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe jár, a fiúk a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumba mentek, ahol óvodásoknak tartanak foci órákat, emellett a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban is lehet segíteni az elsősöknek a tanulásban.

Nagyon tetszik, hogy itt mindenki kedves, és amit itt megtanultam, hogy soha nem szabad feladni. Mindig erősnek kell maradni, főleg, ha van az embernek egy beteg gyereke. A szülők akár az életüket is feláldozzák érte, hogy gondozzák őt. Szerintem, ha ez az 50 óra nem lenne kötelező, akkor sok fiatal csak lézengene szabadidejében. Több osztálytársammal beszéltem, akik nem igazán örültek ennek a feladatnak, de a végén már mindenki nagyon megszerette azt a környezetet, ahová került és örömmel végezte ezt az önkéntes munkát."

Terdik Emma (15 éves)

„Szeptembertől egészen márciusig folyamatosan végeztem az 50 óra közösségi szolgálatot, ide jártam a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központba. Minden héten egyszer jöttem, az egyik gyógytornásznak segítettem. 2-3 éveseknek építettünk akadálypályákat. A gyerekek nagyon élvezték, egy idő után pedig engem is megszerettek. Nagyon tetszik, hogy sok fiatal dolgozik itt, mindenkin színes, vidám, állatmintás köpeny van, így a gyerekek nem félnek orvoshoz jönni. Az, hogy emberek között vagyunk, szerintem fejleszti a kommunikációs készségünket. Most, hogy a koronavírus-járvány miatt be kellett zárnia az intézménynek, otthon maradtunk mi is. De a lazításoknak köszönhetően újra el tudtuk kezdeni a közösségi munkát.

Amit itt megtanultam, hogy türelmesnek kell lenni másokhoz, és minden nehéz helyzetet igyekezzünk mosolyogva túlélni. Jó dolog megtapasztalni, milyen érzés segíteni valakinek. A véleményem is sokat változott ennek köszönhetően, régebben például más volt az elképzelésem a down-szindrómás gyerekekről. Egy kicsit tartottam tőlük, talán azért, mert nem találkoztam még velük. Aztán az iskolában egy közös program alkalmával együtt töltöttünk egy napot és kiderült, hogy nagyon közvetlenek, kedvesek. Ezzel teljesen megváltozott a hozzáállásom, illetve azt is megtanultam ebből, hogy előbb ismerkedjek meg dolgokkal az életben és utána alkossam meg a véleményem. Terveim szerint a jövőben is szeretnék jönni majd önkéntesként segíteni, leginkább gyerekekkel foglalkoznék."

„Korábban több középiskolában is bemutatkozott a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ, ezek közül 5-6 iskola jelezte, hogy szeretnének velünk együttműködni az 50 órás közösségi szolgálattal kapcsolatban” – mesélte Sveda Anita, intézményvezető-helyettes. „A koronavírus-járvány előtt heti egyszer jöttek segíteni a diákok a gyógytornászainknak, a szigorú intézkedések ideje alatt ugye ők is otthon maradtak, de a lazítások után megkerestük őket, hogy szülői beleegyezéssel tudnánk-e tovább folytatni a megkezdett munkát. Most a vírushelyzet miatt az ellenőrző ponton segítenek a lázmérésben és az adatrögzítésben. A jövőben pedig - ha rendeződik az egészségügyi helyzet - akkor a családoknak segítenek a gyermekek öltöztetésében, illetve a csoportos foglalkozások során tudják majd kivenni a részüket a feladatokból. Ezzel rengeteg időt is megspórolnak a kollégáink, így többet tudnak a gyerekekkel foglalkozni. A visszajelzések alapján a diákok nagyon jól érzik itt magukat, volt, aki azt mondta az önkéntesek közül, hogy mégsem a vegyészmérnökire kellett volna beadnia a jelentkezését, hanem gyógytornász szakra.”

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés